A játék oktatási jelentősége

A játék oktatási jelentősége

A játék mindegyik fajtája igen hasznos a gyerekek matematikai képességeinek fejlesztésére. Bárki, aki gyerekfejjel kezd bele hamarosan egyszerű összegeket is megtanul.

A lyukakkal és kavicsokkal játszott játék talán a “legszámtanibb” játék világszerte. Tengernyi híve van, legegyszerűbb, kétsoros formában játsszák. Még ebben a változatában is van oktatási jelentősége, mert arra készteti a gyerekeket, hogy számoljanak. A kavicsokat az egymásra jövő lyukakba téve megtanulja az egy-egy értelmű megfeleltetés elvét.

Egy lépés, mint látni fogjuk, több környi is lehet a táblán és minden körnél megváltozik a lyukakban levő kavicsok száma. Amikor egy játékos átgondolja a számára lehetséges lépéseket és viszonylagos előnyeiket, több körrel előbbre kell gondolkodnia, és észben kell tartani a lépéssel történt változásokat. A jó játékos azonban ezt az egészet csaknem azonnal átlátja, és az egyes lépések között csak kevés gondolkodási idő telik el.

“A gyakorlott játékos nemcsak egyetlen pillantással pontosan meg tudja mondani, mire jut a köveivel, hanem azt is ki tudja következtetni, hogy az ellenfelét milyen lépésekre fogja kényszeríteni.” Matthews